10 CARA UNTUK MILIKI PERUT ‘FLAT’ YANG ANDA BOLEH BANGGAKAN!

"Bagaimana nak turunkan perut buncit dengan cepat?" Masalah perut buncit ini selalunya terjadi kepada kaum lelaki. Untuk perempuan kurang nampak sikit buncit sebab bila baju jatuh pada bahagian badan, disebabkan ada dada, perut itu tak nampak sangat. Kita ada banyak cara, banyak mitos dalam menurunkan berat badan. Pertama sekali, saya...

SUSU RENDAH LEMAK TAK BAGUS KERANA DITAMBAH SESUATU?

PENULIS ASAL : Dietitian Salsabila Susu rendah lemak yang telah hilang lemaknya, MEMANG diganti sesuatu! . iaitu Karbohidrat ! . Jadi persoalannya, susu rendah lemak = dibuang lemak diganti karbohidrat, adakah masih berkhasiat? . Ya masih berkhasiat dan rendah kalori. Kenapa rendah kalori? 1 gram lemak = 9 kcal 1 gram...

SARAPAN UNGGUL

PENULIS ASAL : Coach Izzat Hari yang indah harus dimulakan dengan sarapan yang Unggul!!! Memulakan Hari dengan Betul dan sihat akan memberi kita MOMENTUM yang diperlukan untuk kita terus memilih pilihan yang sihat untuk tengah hari dan juga malam. Sarapan yang betul membantu kita untuk terus produktif sepanjang pagi walau apa...

Anda ada diabetis dan masih mahu berlari?

“Cip, saya ada kencing manis tapi saya nak join larian 10km dan half marathon . Mcamana ya cip? Apa yang perlu saya buat?” Saya tidak pelik dalam situasi ini kerana ramai yang ada masalah kesihatan tetapi masih boleh join aktiviti yang melibatkan endurance atau kekuatan yang tinggi. Yang peliknya kita...

Panduan Asas CARB LOADING!

Bagi mereka yang suka kepada sukan endurance semestinya biasa dengan istilah 'carbohydrate loading'. Bagi sesetengah amatur yang baru menceburi bidang sukan endurance ini, bagi mereka carbs loading adalah makan sesuka hati. Saya ingin memberikan sedikit panduan untuk mereka yang ingin melakukan carbs loading sebelum event larian yang panjang. 1. Plan...

Minum Air Banyak untuk Flush Toxic?

“Eh Gayah, boleh ke ambil supplement2 tu? Nampak banyak sangat supplement yang kau ambil ni.. tak takut rosak buah pinggang ke? “ “Jangan risau Minah, aku minum 6liter air sehari. Boleh flush out toksik tu.. “ “Ooo begitu ke? Aku pun nak cuba la..mana tahu dapat bantu sembuhkan balik buah...

Masih ramai bertanya berkenaan stevia. Adakah selamat sebenarnya?

  Di atas ini adalah pokok stevia yang digunakan sebagai pemanis tiruan dan daunnya yang telah dikeringkan sebelum dijadikan pemanis dalam minuman. Stevia merupakan pokok berdaun yang mana daunnya ada satu compound pada daunnya yang menjadikannya manis. Ia tidak langsung menaikkan gula dalam darah. Madu dan gula kabong pula sejenis...

Mengatasi Masalah Perut Buncit Dengan Cepat!

  Anda malu anak kata perut papa ada baby? Malu pakai jersi bola tapi perut tak ke depan? Bukan sekadar baju sahaja tak selesa tapi testosteron pun menurun. Apa paking ketara jadi kalau kurang testosteron ni? Jadilah tetek lelaki atau man's boob. Libido pun boleh turun. Libido tu kurang search...

Tips Simple Yang Anda Terlepas Pandang Dalam Diet.

Kalori adalah 'anggaran' sahaja. Susah mendapat kalori yang tepat bagi satu-satu hidangan. Jadi jika berlaku percanggahan kiraan kalori +-50kcal masih tiada masalah. Siapa yang rajin buat diari makanan,teruskan buat. Ramai berjaya dari situ. Siapa yg dah sesat dan dah tak tahu bagaimana nk kembali ke pangkal jalan, gunakan kembali Rekod...

BMR – Basal Metabolic Rate

Secara mudahnya BMR adalah keperluan tenaga minimum untuk badan menjalankan fungsi dengan baik dalam keadaan rehat. Antara perkara yang mempengaruhi BMR adalah yang termasuk dalam 'equation' BMR iaitu jantina, umur, berat badan dan ketinggian. Walaubagaimanapun, sebenarnya banyak perkara lagi yang mempengaruhi BMR seperti komposisi badan, kehadiran penyakit, perubahan cuaca/ketinggian tempat...